Τα λαχανικά αποτελούν βασικό σύμμαχο σε κάθε πρόγραμμα διατροφής, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, νερό και απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα λαχανικά που, όταν καταναλώνονται ωμά, μπορεί όχι μόνο να δυσχεραίνουν την πέψη, αλλά και να εμποδίζουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών ή να προκαλούν φούσκωμα και δυσφορία. Αν βρίσκεσαι σε περίοδο δίαιτας, ίσως πρέπει να είσαι πιο επιλεκτικός.
Λάχανο: το παρεξηγημένο superfood
Το λάχανο είναι πλούσιο σε βιταμίνες C και Κ και θεωρείται εξαιρετικό για αποτοξίνωση. Όμως:
- Περιέχει γλυκοσινολάτες, ουσίες που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς, ειδικά σε άτομα με υποθυρεοειδισμό.
- Ωμό, μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια και πεπτική δυσφορία.
- Η θερμική επεξεργασία (βράσιμο ή σοτάρισμα) μειώνει τις πιθανότητες ερεθισμού του εντέρου.
Συμβουλή: Κατανάλωσέ το μαγειρεμένο ελαφρώς στον ατμό ή σε σούπες για καλύτερη πέψη.
Μπρόκολο: ωφέλιμο, αλλά θέλει προσοχή
Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα “διαιτητικά” λαχανικά. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά. Παρ’ όλα αυτά:
- Ωμό, περιέχει ένζυμα που μπορεί να εμποδίζουν την απορρόφηση ιωδίου, σημαντικού για τον θυρεοειδή.
- Η υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα ή κράμπες σε άτομα με ευερέθιστο έντερο.
- Το μαγείρεμα ενεργοποιεί ενώσεις με αντικαρκινική δράση (π.χ. σουλφοραφάνη) και μειώνει τις παρενέργειες.
Συμβουλή: Προτίμησε το ελαφρώς βρασμένο ή ψημένο στον ατμό για μέγιστα οφέλη.
Σπανάκι: θρεπτικό αλλά όχι πάντα ωμό
Το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνη Κ. Όμως όταν καταναλώνεται ωμό:
- Περιέχει οξαλικά οξέα, τα οποία δεσμεύουν τον σίδηρο και το ασβέστιο, μειώνοντας την απορρόφησή τους.
- Μπορεί να επιβαρύνει τα νεφρά, ειδικά σε άτομα με προδιάθεση για πέτρες.
- Ο σίδηρος του σπανακιού απορροφάται καλύτερα όταν μαγειρευτεί ελαφρώς και συνδυαστεί με βιταμίνη C (π.χ. λεμόνι).
Συμβουλή: Μαγείρεψέ το ελαφρά ή βράσ’ το για λίγα λεπτά και στράγγισέ το για να μειώσεις τα οξαλικά.