Η υψηλή χοληστερίνη είναι ένας από τους πιο σοβαρούς παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια. Εκτός από την άσκηση και, όπου χρειάζεται, τη φαρμακευτική αγωγή, η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερίνης.
Ορισμένες τροφές μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την «κακή» χοληστερίνη (LDL) και να επιβαρύνουν τις αρτηρίες. Αν έχετε υψηλή χοληστερίνη, δείτε ποιες τροφές είναι καλό να περιορίσετε ή να αποφεύγετε.
1. Τηγανητά και έτοιμα fast food
Τα τηγανητά, ειδικά από έξω, είναι φορτωμένα με κορεσμένα και τρανς λιπαρά. Αυτά αυξάνουν την LDL και τα τριγλυκερίδια, ενώ μειώνουν την HDL, δηλαδή την «καλή» χοληστερίνη.
Τυπικά παραδείγματα: πατάτες τηγανητές, κοτομπουκιές, burger, σφολιατοειδή.
Τι να κάνετε: Αντικαταστήστε τα με ψητά, βραστά ή στον ατμό πιάτα. Δοκιμάστε πατάτες στο φούρνο με ελαιόλαδο και ρίγανη.
2. Επεξεργασμένα αλλαντικά
Λουκάνικα, σαλάμια, μπέικον και άλλα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και αλατιού, που επιβαρύνουν όχι μόνο τη χοληστερίνη, αλλά και την πίεση.
Προβλήματα: Ακόμη και σε μικρές ποσότητες, αυξάνουν τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης.
Τι να κάνετε: Προτιμήστε βραστή γαλοπούλα χωρίς πρόσθετα ή ψητό κοτόπουλο.
3. Πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα
Το πλήρες γάλα, το κανονικό γιαούρτι και τα τυριά με πολλά λιπαρά (π.χ. κίτρινα, κρέμα γάλακτος) περιέχουν κορεσμένα λιπαρά που αυξάνουν την LDL.
Παραδείγματα: κασέρι, γραβιέρα, κρέμες γάλακτος, παγωτό πλήρες.
Τι να κάνετε: Επιλέξτε γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών ή φυτικά ροφήματα χωρίς πρόσθετα ζάχαρης.
4. Γλυκά και προϊόντα ζαχαροπλαστικής
Τα αρτοσκευάσματα, τα κέικ, τα μπισκότα και τα γλυκά του εμπορίου είναι πλούσια σε ζάχαρη, βούτυρο και τρανς λιπαρά, όλα εχθροί της καρδιάς.
Προβλήματα: Συμβάλλουν στη φλεγμονή, την παχυσαρκία και αυξάνουν την κακή χοληστερίνη.
Τι να κάνετε: Αν θέλετε γλυκό, προτιμήστε σπιτικό με μέλι, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς. Ή ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα με πάνω από 70% κακάο.
5. Τρόφιμα με τρανς λιπαρά
Τα τρανς λιπαρά δεν έχουν καμία διατροφική αξία και θεωρούνται από τους πιο επικίνδυνους τύπους λιπαρών για την καρδιά.
Βρίσκονται σε: μαργαρίνες, επεξεργασμένα σνακ, τυποποιημένα ψημένα προϊόντα, popcorn μικροκυμάτων.
Τι να κάνετε: Διαβάζετε πάντα τις ετικέτες. Αν δείτε λέξεις όπως μερικώς υδρογονωμένα έλαια, αφήστε το προϊόν στο ράφι.