Ποια γιαούρτια έχουν προβιοτικά

Ποια γιαούρτια έχουν προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι «καλά» βακτήρια που υποστηρίζουν την υγεία του πεπτικού συστήματος και του ανοσοποιητικού. Το γιαούρτι είναι μία από τις πιο γνωστές φυσικές πηγές τους. Ωστόσο, δεν περιέχουν όλα τα γιαούρτια προβιοτικά, και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι να αναζητούμε.

Τι είναι τα προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που, όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες, προσφέρουν οφέλη για την υγεία. Συνήθως ανήκουν σε ομάδες όπως:

  • Lactobacillus
  • Bifidobacterium
  • Streptococcus thermophilus

Η παρουσία τους βοηθά στη βελτίωση της χλωρίδας του εντέρου, στη μείωση των πεπτικών διαταραχών και στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.

Πώς να αναγνωρίσετε ένα γιαούρτι με προβιοτικά

Δεν αρκεί απλώς να γράφει «παραδοσιακό γιαούρτι» ή «με ζωντανή καλλιέργεια». Αναζητήστε:

1. Αναφορά σε «ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες»

Είναι η πιο κοινή φράση που δείχνει ότι το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά. Αν απουσιάζει, πιθανόν τα βακτήρια να έχουν καταστραφεί κατά την παστερίωση.

2. Ονομασία συγκεκριμένων προβιοτικών

Για παράδειγμα:

  • Lactobacillus acidophilus
  • Bifidobacterium lactis
  • Lactobacillus casei

Όσο πιο ξεκάθαρα δηλώνονται, τόσο καλύτερα.

3. Ετικέτες με ένδειξη «με προβιοτικά»

Κάποια επώνυμα προϊόντα αναγράφουν καθαρά ότι περιέχουν προβιοτικά, διευκολύνοντας την επιλογή του καταναλωτή.

Παραδείγματα γιαουρτιών με προβιοτικά στην ελληνική αγορά

γιαουρτια με προβιοτικα

Η Ελλάδα διαθέτει πολλές επιλογές προβιοτικών γιαουρτιών, τόσο από μεγάλες εταιρείες όσο και από τοπικές γαλακτοβιομηχανίες. Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά προϊόντα που περιέχουν ζωντανές καλλιέργειες:

Επώνυμα γιαούρτια με προβιοτικά:

  • Κρι Κρι Super Spoon Active Plus – Με καλλιέργεια Bifidus
  • Activia (Danone) – Περιέχει το προβιοτικό Bifidus ActiRegularis® (B.Lactis)

Βιολογικά γιαούρτια με προβιοτικά:

  • Βιολογικά γιαούρτια Κουκάκη
  • Γιαούρτια με κατσικίσιο γάλα από μικρές φάρμες (διατηρούν περισσότερα φυσικά βακτήρια)

Προσοχή στις παραπλανητικές ενδείξεις

Ορισμένα γιαούρτια μπορεί να έχουν περάσει από παστερίωση μετά τη ζύμωση, κάτι που καταστρέφει τα προβιοτικά. Αν η ετικέτα αναφέρει «παστεριωμένο προϊόν» χωρίς αναφορά σε ενεργές καλλιέργειες, δεν περιέχει προβιοτικά.

Γιαούρτια χωρίς προβιοτικά

Παρόλο που παρασκευάζονται από γάλα και καλλιέργειες, τα παρακάτω προϊόντα συχνά δεν περιέχουν προβιοτικά:

  • Πολλά επιδόρπια γιαουρτιού (με ζελέ ή σοκολάτα)
  • Γιαούρτια UHT μακράς διάρκειας
  • Παστεριωμένα προϊόντα μετά τη ζύμωση

Οφέλη από την κατανάλωση γιαουρτιών με προβιοτικά

Η καθημερινή κατανάλωση προβιοτικών γιαουρτιών μπορεί να:

  • Βελτιώσει την πέψη και να μειώσει το φούσκωμα
  • Προλάβει τη δυσκοιλιότητα
  • Ενισχύσει το ανοσοποιητικό
  • Συμβάλει στην αποκατάσταση της χλωρίδας μετά από λήψη αντιβιοτικών
  • Ρυθμίσει την ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου