Ποιος δεν έχει νιώσει ποτέ το αίσθημα του «υπερβολικού φαγητού» στο τέλος ενός γεύματος; Αυτό το βαρύ στομάχι που μπορεί να καταστρέψει μια βραδιά ή να μας κάνει να νυστάζουμε όλο το απόγευμα. Υπάρχουν, ωστόσο, πέντε απλοί κανόνες που μπορούν να κάνουν το φαγητό πιο ευχάριστο και εύκολο στη χώνευση.
1. Μάσημα: η αρχή της πέψης
Η πέψη ξεκινά από το στόμα. Η καλή μάσηση των τροφών ενεργοποιεί τα σάλια και τις ένζυμες ουσίες που αρχίζουν τη διάσπαση των θρεπτικών στοιχείων, όπως το άμυλο. Όσο πιο καλά μασάμε, τόσο πιο εύκολη γίνεται η δουλειά του στομάχου και τόσο πιο γρήγορη η χώνεψη. Άλλωστε, τα δόντια μας υπάρχουν για να χρησιμοποιούνται!
2. 20 λεπτά είναι το κλειδί
Το σώμα χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να στείλει το σήμα του κορεσμού στον εγκέφαλο. Αυτό σημαίνει ότι αν φάμε πολύ γρήγορα, πιθανόν να φάμε περισσότερο από όσο πραγματικά χρειαζόμαστε. Μάθετε να τρώτε αργά, αφήνοντας το πιρούνι ανάμεσα στις μπουκιές ή συζητώντας με τους συνδαιτυμόνες σας. Έτσι, θα νιώσετε χορτασμένοι χωρίς να επιβαρύνετε το στομάχι σας.
3. Όχι πολύ λιπαρά
Τα λιπαρά τρόφιμα είναι τα πιο δύσκολα στην πέψη. Ένα βαρύ, λιπαρό γεύμα μπορεί να «καθίσει» στο στομάχι και να προκαλέσει δυσφορία, ειδικά αν καταναλωθεί το βράδυ, όταν ο μεταβολισμός είναι πιο αργός. Αν θέλετε να φάτε κάτι πιο πλούσιο, προτιμήστε το το μεσημέρι. Έτσι, δίνετε στον οργανισμό σας περισσότερο χρόνο για να το χωνέψει.
4. Οι ίνες με μέτρο
Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του εντέρου, αλλά σε υπερβολή -ειδικά όταν προέρχονται από ωμά λαχανικά- μπορούν να ερεθίσουν το πεπτικό σύστημα. Προτιμήστε τα μαγειρεμένα λαχανικά ή φρούτα για ένα πιο ήπιο αποτέλεσμα και πιο ομαλή πέψη.
5. Προσέξτε την ποσότητα
Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα είναι να ακούμε το σώμα μας. Το να τρώμε παραπάνω επειδή «ήταν πολύ νόστιμο» μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία. Καλύτερα να ολοκληρώσετε το γεύμα σας με ένα γιαούρτι ή ένα φρούτο που θα σας βοηθήσει να νιώσετε ικανοποιημένοι χωρίς υπερφόρτωση του στομάχου.
Κλείσιμο
Ακολουθώντας αυτούς τους πέντε βασικούς κανόνες, το γεύμα μετατρέπεται από πιθανή αιτία δυσφορίας σε απόλαυση. Η χώνεψη δεν πρέπει να είναι πρόβλημα, αλλά μέρος της ευχαρίστησης της τροφής. Το μυστικό είναι να ακούμε το σώμα μας, να σεβόμαστε τον ρυθμό του και να απολαμβάνουμε το φαγητό με μέτρο και προσοχή.