Αν υπάρχει ένα φρούτο που έχει συνδεθεί με τη φυσική «θερμική καύση» και θεωρείται πως καίει περισσότερες θερμίδες απ’ όσες παρέχει, αυτό είναι το αγγούρι – ναι, παρόλο που πολλοί δεν το θεωρούν «φρούτο» (τεχνικά είναι).
Όμως ο πιο διάσημος εκπρόσωπος της θεωρίας των «αρνητικών θερμίδων» είναι το σέλερι (σέλινο).
Τι σημαίνει «αρνητικές θερμίδες»;
Η ιδέα πίσω από τα «αρνητικά θερμίδια» είναι ότι ορισμένες τροφές έχουν τόσο λίγες θερμίδες, που το σώμα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια για να τις χωνέψει, απ’ ό,τι αυτές προσφέρουν.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουν θερμίδες – απλώς το θερμιδικό τους όφελος είναι σχεδόν μηδενικό όταν αφαιρέσουμε τη «δαπάνη πέψης».
Ποιο είναι το φρούτο με αυτό το χαρακτηριστικό;
Το πιο χαρακτηριστικό φρούτο που αναφέρεται συχνά σε αυτή την κατηγορία είναι το γκρέιπφρουτ.
Γιατί;
- Έχει περίπου 35-40 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια
- Είναι πλούσιο σε νερό και φυτικές ίνες
- Περιέχει ενώσεις όπως η ναρινγενίνη, που σχετίζονται με ενεργοποίηση του μεταβολισμού
- Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που ρυθμίζει την ινσουλίνη και μειώνει τις λιγούρες
Άλλα «αρνητικά» φρούτα και λαχανικά
Εκτός από το γκρέιπφρουτ, συχνά αναφέρονται και:
- Μήλο
- Καρότο
- Αγγούρι
- Σέλερι (σέλινο)
- Φράουλες
- Καρότα
- Καυτερές πιπεριές (λόγω της καψαϊκίνης)
Αν και δεν υπάρχει απόλυτη επιστημονική απόδειξη για τις «αρνητικές θερμίδες», αυτά τα τρόφιμα:
- Έχουν ελάχιστες θερμίδες
- Είναι πλούσια σε νερό και ίνες
- Έχουν θερμογενετική δράση, δηλαδή αυξάνουν προσωρινά τον μεταβολισμό μέσω της πέψης
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Δεν υπάρχει φρούτο που «μαγικά» σε αδυνατίζει. Όμως, αν καταναλώνεις τροφές χαμηλές σε θερμίδες και πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία, όπως το γκρέιπφρουτ:
- Χορταίνεις με λιγότερες θερμίδες
- Βοηθάς τη λειτουργία του μεταβολισμού
- Περιορίζεις την υπερκατανάλωση
Και όλα αυτά, χωρίς να στερείσαι τη γεύση.