Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε τραυματισμούς ή λοιμώξεις, αλλά όταν γίνεται χρόνια, μπορεί να συμβάλλει σε σοβαρά προβλήματα όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη και αρθρίτιδα. Τα καλά νέα; Η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής.
Δες ποιες είναι οι 7 πιο αντιφλεγμονώδεις τροφές που πιθανότατα έχεις ήδη στην κουζίνα σου!
Ελαιόλαδο
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και ωμέγα-9 λιπαρά που έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.
- Χρησιμοποίησέ το καθημερινά σε σαλάτες, μαγειρευτά ή ως ντιπ.
- Απόφυγε το τηγάνισμα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες για να διατηρήσεις τα οφέλη του.
Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς περιέχει την κουρκουμίνη, μια ουσία με έντονη αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.
- Πρόσθεσέ τον σε σούπες, φακές, ρύζι ή σάλτσες.
- Συνδύασέ τον με μαύρο πιπέρι για καλύτερη απορρόφηση.
Τζίντζερ
Το τζίντζερ βοηθά στη μείωση του πρηξίματος και του πόνου, ειδικά σε άτομα με αρθρίτιδα.
- Τρίψε φρέσκο τζίντζερ σε τσάι, σούπες ή smoothies.
- Χρησιμοποίησε σκόνη τζίντζερ σε μαρινάδες ή dressings.
Καρύδια
Τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά που μειώνουν τους φλεγμονώδεις δείκτες στο αίμα.
- Φάε μια χούφτα ως σνακ.
- Πρόσθεσέ τα σε σαλάτες ή βρώμη.
Μπρόκολο
Το μπρόκολο και γενικά τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν σουλφοραφάνη, μια ουσία που προστατεύει τα κύτταρα από τη φλεγμονή.
- Βράσε το ελαφρώς στον ατμό για να κρατήσει τα θρεπτικά του συστατικά.
- Συνδύασέ το με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι.
Ντομάτες
Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που δρα ενάντια στη φλεγμονή, ιδιαίτερα όταν οι ντομάτες μαγειρεύονται.
- Πρόσθεσε ντομάτες σε σάλτσες, σούπες ή ψητά φαγητά.
- Φάε ντοματοσαλάτα με ελαιόλαδο για επιπλέον οφέλη.
Σκόρδο
Το σκόρδο περιέχει αλισίνη, μια ουσία που μειώνει την παραγωγή ουσιών που προκαλούν φλεγμονή.
- Χρησιμοποίησε φρέσκο σκόρδο σε σάλτσες, ψητά και μαρινάδες.
- Πρόσθεσέ το στο τέλος του μαγειρέματος για πιο έντονο άρωμα και δράση.