Οι 7 πιο αντιφλεγμονώδεις τροφές που έχεις στην κουζίνα σου

Οι 7 πιο αντιφλεγμονώδεις τροφές που έχεις στην κουζίνα σου

Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε τραυματισμούς ή λοιμώξεις, αλλά όταν γίνεται χρόνια, μπορεί να συμβάλλει σε σοβαρά προβλήματα όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη και αρθρίτιδα. Τα καλά νέα; Η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής.

Δες ποιες είναι οι 7 πιο αντιφλεγμονώδεις τροφές που πιθανότατα έχεις ήδη στην κουζίνα σου!

Ελαιόλαδο

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και ωμέγα-9 λιπαρά που έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

  • Χρησιμοποίησέ το καθημερινά σε σαλάτες, μαγειρευτά ή ως ντιπ.
  • Απόφυγε το τηγάνισμα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες για να διατηρήσεις τα οφέλη του.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς περιέχει την κουρκουμίνη, μια ουσία με έντονη αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

  • Πρόσθεσέ τον σε σούπες, φακές, ρύζι ή σάλτσες.
  • Συνδύασέ τον με μαύρο πιπέρι για καλύτερη απορρόφηση.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ βοηθά στη μείωση του πρηξίματος και του πόνου, ειδικά σε άτομα με αρθρίτιδα.

  • Τρίψε φρέσκο τζίντζερ σε τσάι, σούπες ή smoothies.
  • Χρησιμοποίησε σκόνη τζίντζερ σε μαρινάδες ή dressings.

Καρύδια

Τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά που μειώνουν τους φλεγμονώδεις δείκτες στο αίμα.

  • Φάε μια χούφτα ως σνακ.
  • Πρόσθεσέ τα σε σαλάτες ή βρώμη.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο και γενικά τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν σουλφοραφάνη, μια ουσία που προστατεύει τα κύτταρα από τη φλεγμονή.

  • Βράσε το ελαφρώς στον ατμό για να κρατήσει τα θρεπτικά του συστατικά.
  • Συνδύασέ το με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι.

Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που δρα ενάντια στη φλεγμονή, ιδιαίτερα όταν οι ντομάτες μαγειρεύονται.

  • Πρόσθεσε ντομάτες σε σάλτσες, σούπες ή ψητά φαγητά.
  • Φάε ντοματοσαλάτα με ελαιόλαδο για επιπλέον οφέλη.

Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει αλισίνη, μια ουσία που μειώνει την παραγωγή ουσιών που προκαλούν φλεγμονή.

  • Χρησιμοποίησε φρέσκο σκόρδο σε σάλτσες, ψητά και μαρινάδες.
  • Πρόσθεσέ το στο τέλος του μαγειρέματος για πιο έντονο άρωμα και δράση.