Η υπέρταση, δηλαδή η αυξημένη αρτηριακή πίεση, είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα, εγκεφαλικά και νεφρική βλάβη. Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της πίεσης. Ας δούμε ποιες τροφές βοηθούν και ποιες καλό είναι να αποφεύγεις.
Τι να φας αν έχεις υπέρταση
Η λεγόμενη DASH δίαιτα (Dietary Approaches to Stop Hypertension) είναι το πιο γνωστό διατροφικό πρότυπο για μείωση της πίεσης. Βασίζεται στα εξής:
- Λαχανικά και φρούτα: Είναι πλούσια σε κάλιο, που βοηθά στην ισορροπία του νατρίου στον οργανισμό.
- Ολικής άλεσης δημητριακά: Βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου και της πίεσης.
- Άπαχες πρωτεΐνες: Κοτόπουλο, ψάρι, όσπρια.
- Ξηροί καρποί και σπόροι: Πλούσιοι σε καλά λιπαρά και μαγνήσιο.
- Γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά: Περιέχουν ασβέστιο, που βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης.
Επίσης, πιες αρκετό νερό και μείωσε το αλκοόλ.
Τι να αποφύγεις
Ορισμένες τροφές και συνήθειες ανεβάζουν σημαντικά την πίεση:
- Αλάτι: Μείωσε την προσθήκη στο φαγητό και προτίμησε μυρωδικά και λεμόνι για γεύση.
- Επεξεργασμένα τρόφιμα: Πατατάκια, έτοιμες σούπες, κονσέρβες περιέχουν πολύ νάτριο.
- Αλλαντικά και καπνιστά: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και κορεσμένα λιπαρά.
- Ζάχαρη και γλυκά: Συμβάλλουν στην αύξηση βάρους, που επιβαρύνει την πίεση.
- Κόκκινο κρέας: Προτίμησέ το σπάνια και σε μικρές ποσότητες.
Μικρές αλλαγές που κάνουν μεγάλη διαφορά
- Δοκίμασε να χρησιμοποιείς βότανα και μπαχαρικά αντί για αλάτι.
- Προτίμησε σπιτικό φαγητό για να ελέγχεις τα συστατικά.
- Άρχισε μικρές βόλτες ή ήπια άσκηση καθημερινά.
- Αν καπνίζεις, ζήτησε βοήθεια για διακοπή.