Ποια είναι τα καλύτερα τρόφιμα κατά της κατακράτησης υγρών

Κατακράτηση υγρών και κυτταρίτιδα συχνά πάνε χέρι-χέρι… Αν θέλουμε να βελτιώσουμε την εικόνα του σώματός μας και να μειώσουμε το πρήξιμο, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να επιλέξουμε τρόφιμα που ενισχύουν την αποβολή των υγρών! Ας δούμε ποια είναι τα καλύτερα από αυτά.

Τι είναι η κατακράτηση υγρών

Υπολογίζεται ότι σχεδόν μία στις δύο γυναίκες αντιμετωπίζει το φαινόμενο της κατακράτησης υγρών. Πρόκειται για ένα πρόβλημα κυκλοφορίας του νερού σε κυτταρικό επίπεδο, που προκαλεί τη συσσώρευση υγρών, κυρίως στο κάτω μέρος του σώματος λόγω της βαρύτητας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πρησμένα πόδια και αστραγάλους, αίσθηση βάρους στα πόδια, μυρμηγκιάσματα, τσιμπήματα στο δέρμα και φούσκωμα στην κοιλιά – έως και γενικευμένο πρήξιμο σε όλο το σώμα με αύξηση βάρους. Η κατακράτηση υγρών δημιουργεί έντονη ενόχληση, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν τα συμπτώματα επιδεινώνονται.

Οι κύριες αιτίες είναι η κακή κυκλοφορία του αίματος ή του λεμφικού συστήματος, οι ορμονικές διακυμάνσεις ή δυσλειτουργία των νεφρών. Επίσης, ορισμένα φάρμακα ενδέχεται να συμβάλλουν στο πρόβλημα.

Πώς να καταπολεμήσουμε την κατακράτηση υγρών μέσω της διατροφής

Η προσαρμογή της διατροφής μας είναι θεμελιώδης για την αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών. Αρχικά, είναι σημαντικό να περιορίσουμε τρόφιμα που επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Ο πρώτος “εχθρός” είναι το αλάτι. Αν και απαραίτητο για την υγεία, η υπερκατανάλωσή του αυξάνει τη συγκέντρωση νατρίου στους ιστούς, προκαλώντας κατακράτηση υγρών. Συνιστάται να μην υπερβαίνουμε τα 5 γραμμάρια αλατιού ημερησίως. Επιπλέον, καλό είναι να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα σάκχαρα, τα λιπαρά κρέατα, τα κορεσμένα λιπαρά, τα αλλαντικά, τις σάλτσες και τις μαγιονέζες, καθώς και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, λευκό ρύζι, λευκά ζυμαρικά), που ευνοούν την κατακράτηση.

Αφού περιορίσουμε τα τρόφιμα που ενισχύουν την κατακράτηση, ενσωματώνουμε στη διατροφή μας τρόφιμα πλούσια σε νερό και με διουρητικές ιδιότητες.

Τα καλύτερα τρόφιμα για μείωση του πρηξίματος

Πεπόνι

Το πεπόνι είναι εξαιρετικό για την αποβολή των υγρών και τη βελτίωση της εντερικής λειτουργίας. Αποτελείται κατά 92% από νερό, είναι δροσιστικό και χαμηλό σε θερμίδες. Περιέχει βιταμίνη C, καροτένια και κάλιο, κάνοντάς το ιδανικό κατά της κατακράτησης υγρών.

Αγγούρι

Με 96% περιεκτικότητα σε νερό και ελάχιστες θερμίδες, το αγγούρι είναι από τα πιο αποτελεσματικά λαχανικά για την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών. Μπορεί να καταναλωθεί σε πολλές συνταγές και είναι πολύ δροσιστικό.

Σύκο

Το σύκο έχει θρεπτικές, πεπτικές, καθαρτικές και διουρητικές ιδιότητες. Περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνες Α, Β1, Β2 και C, ενώ οι φυτικές ίνες του συμβάλλουν στη ρύθμιση του πεπτικού συστήματος.

Σταφύλι

Το σταφύλι βοηθά στην αποβολή των υγρών και την αποσυμφόρηση του οργανισμού χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε κάλιο. Παρέχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αντιοξειδωτικά, ενισχύοντας την καρδιαγγειακή προστασία.

Σπαράγγι

Το σπαράγγι έχει διουρητικές ιδιότητες λόγω των ουσιών φρουκτοζάνη και ασπαραγίνη που περιέχει. Επίσης, χάρη στο κάλιο που διαθέτει, ενισχύει την αποβολή υγρών από τον οργανισμό.

Ροδάκινο

Το ροδάκινο είναι ελαφρώς καθαρτικό και διουρητικό, ιδανικό για την ενεργοποίηση της πέψης και την απομάκρυνση του πρηξίματος. Με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (90%) και χαμηλές θερμίδες, αποτελεί εξαιρετική επιλογή για το καλοκαίρι.

Κεράσι

Το κεράσι προάγει τόσο την αποβολή υγρών μέσω των νεφρών όσο και την αποτοξίνωση του οργανισμού. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και κάλιο, όμως καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο αν υπάρχει ευαισθησία στο έντερο.

Ανανάς

Ο ανανάς είναι πλούσιος σε κάλιο, οργανικά οξέα και βιταμίνες Α, Β και C. Έχει αποτοξινωτική δράση, συμβάλλει στην απομάκρυνση της κυτταρίτιδας και καταπολεμά το οίδημα.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η σαρδέλα και το σκουμπρί, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βελτιώνουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος, αντιμετωπίζοντας έτσι μία από τις βασικές αιτίες της κατακράτησης υγρών.

Πρέπει να πίνουμε νερό για να καταπολεμήσουμε την κατακράτηση υγρών;

Η απάντηση είναι ναι! Παρόλο που μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, η μειωμένη κατανάλωση νερού επιδεινώνει το πρόβλημα. Όταν δεν πίνουμε αρκετά, οι νεφροί υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα να μην αποβάλλουν αποτελεσματικά τα υγρά. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τουλάχιστον 1,5 λίτρο νερού ημερησίως, αυξάνοντας την ποσότητα σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών ή σωματικής άσκησης. Επίσης, μπορούμε να ενισχύσουμε την πρόσληψη υγρών με τσάι και αφεψήματα, αποφεύγοντας τα ζαχαρούχα και ανθρακούχα ποτά που ευνοούν την κατακράτηση.

Κλείσιμο

Η κατακράτηση υγρών μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητά μας, αλλά με τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Εντάσσοντας τροφές πλούσιες σε νερό και με διουρητικές ιδιότητες, μειώνοντας το αλάτι και αυξάνοντας την κατανάλωση νερού, θα συμβάλλουμε στη μείωση του πρηξίματος και στη βελτίωση της γενικότερης υγείας και ευεξίας μας.