5 πράγματα που δεν ήξερες για το καρπούζι και γιατί αξίζει να το τρως πιο συχνά

Το καρπούζι είναι αδιαμφισβήτητα το πιο δροσιστικό φρούτο του καλοκαιριού. Όλοι το απολαμβάνουμε σε φέτες, σε χυμούς ή ακόμη και σε σαλάτες. Όμως, πίσω από τη γλυκιά του γεύση και την υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, κρύβει οφέλη που δεν γνωρίζουν πολλοί. Αν νομίζεις ότι πρόκειται απλώς για ένα φρούτο που «δίνει νερό και λίγη ζάχαρη», δες παρακάτω 5 πράγματα που ίσως δεν ήξερες – και γιατί αξίζει να το βάζεις πιο συχνά στο τραπέζι σου.

1. Έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά απ’ όσο νομίζεις

Παρότι δεν του φαίνεται, το καρπούζι περιέχει λυκοπένιο, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που δίνει και το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα στο φρούτο. Το λυκοπένιο συνδέεται με:

  • προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα
  • μείωση του κινδύνου για κάποιες μορφές καρκίνου (ιδίως του προστάτη)
  • αντιφλεγμονώδη δράση

Μάλιστα, το καρπούζι έχει περισσότερο λυκοπένιο από την ντομάτα, σε ίση ποσότητα!

2. Είναι σχεδόν 100% νερό, αλλά σε κρατάει χορτάτο

Το καρπούζι αποτελείται περίπου από 92% νερό, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για ενυδάτωση, ειδικά τις ζεστές μέρες. Παράλληλα όμως, χάρη στον όγκο του και την ήπια γλυκύτητα, σου δίνει την αίσθηση πληρότητας χωρίς να προσθέτει πολλές θερμίδες.

  • 1 φέτα (περίπου 200γρ.): 60 θερμίδες
  • Δεν περιέχει λιπαρά
  • Έχει μικρή ποσότητα φυσικής ζάχαρης

Ιδανικό για δίαιτα ή για εκείνες τις ώρες που θες «κάτι γλυκό» χωρίς να ξεφύγεις.

3. Βοηθά στη μυϊκή αποκατάσταση μετά από άσκηση

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός καρπουζιού -ειδικά όταν είναι φυσικός και χωρίς πρόσθετα- μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της μυϊκής κόπωσης μετά την άσκηση.

Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητα του σε κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που:

  • Βελτιώνει τη ροή του αίματος
  • Μειώνει τη μυϊκή φλεγμονή
  • Μπορεί να βοηθήσει στην αντοχή και την ανάκαμψη

Ιδανικό φυσικό ρόφημα για μετά την προπόνηση.

4. Μπορεί να βοηθήσει στην υγεία του δέρματος

Το καρπούζι περιέχει βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου και συμβάλλει στην ελαστικότητα και την καλή όψη της επιδερμίδας.

Επίσης:

  • Η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό ενυδατώνει το δέρμα «από μέσα»
  • Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του βοηθούν στην προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία

Μια φέτα καρπούζι το καλοκαίρι, πέρα από απόλαυση, είναι και “δόση φροντίδας” για το δέρμα σου.

5. Μπορείς να φας και το άσπρο μέρος – και είναι ωφέλιμο!

Το λευκό μέρος που βρίσκεται ανάμεσα στη φλούδα και τη σάρκα του καρπουζιού συχνά πετιέται. Κι όμως, αυτό το «παραγνωρισμένο» κομμάτι είναι πλούσιο σε:

  • κιτρουλίνη (όπως και το κόκκινο μέρος)
  • φυτικές ίνες
  • κάλιο

Μπορεί να καταναλωθεί σε smoothies ή και να προστεθεί σε σαλάτες, αφού κοπεί σε λεπτές φέτες.

Είναι τραγανό, δροσερό και σου δίνει κάτι παραπάνω από απλό «νερό».

Να το θυμάσαι

Το καρπούζι δεν είναι απλώς ένα καλοκαιρινό φρούτο – είναι μια πυκνή πηγή ενυδάτωσης, αντιοξειδωτικών και ωφέλιμων θρεπτικών συστατικών. Αν μέχρι τώρα το έβλεπες απλά σαν επιδόρπιο, ήρθε η ώρα να το αντιμετωπίσεις ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής που μπορεί να σε βοηθήσει σε πολλά επίπεδα: από την υγεία της καρδιάς σου μέχρι τη μυϊκή αποκατάσταση και την ενυδάτωση του οργανισμού. Και ναι, μπορείς να το απολαμβάνεις καθημερινά – αρκεί να το καταναλώνεις με μέτρο.