Τα ψάρια είναι από τις πιο θρεπτικές επιλογές για μια υγιεινή διατροφή, αλλά αν προσέχεις το βάρος σου ή βρίσκεσαι σε πρόγραμμα αδυνατίσματος, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ποια έχουν τις λιγότερες θερμίδες. Ευτυχώς, πολλά είδη ψαριών είναι χαμηλά σε θερμίδες και ταυτόχρονα πλούσια σε πρωτεΐνη, βιταμίνες, Ω-3 λιπαρά και ιχνοστοιχεία. Δες παρακάτω αναλυτικά ποια ψάρια να προτιμάς αν θέλεις να απολαμβάνεις τη γεύση τους χωρίς ενοχές.
Γιατί τα ψάρια είναι ιδανικά σε δίαιτα
Τα ψάρια αποτελούν βασικό μέρος της μεσογειακής διατροφής και έχουν χαμηλή θερμιδική αξία σε σχέση με την υψηλή διατροφική τους ποιότητα.
Τι προσφέρουν:
- Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας
- Ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά (ειδικά τα λευκά ψάρια)
- Ω-3 λιπαρά οξέα (ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός)
- Βιταμίνες Α, D, B12 και μέταλλα όπως φώσφορο, σελήνιο, ιώδιο
Ποια ψάρια έχουν τις λιγότερες θερμίδες
Τα παρακάτω ψάρια περιέχουν λιγότερες από 120 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και είναι ιδανικά για όσους προσέχουν τη διατροφή τους:
1. Μπακαλιάρος (νωπός ή φιλέτο)
- Θερμίδες: ~80 kcal / 100 γρ
- Πλούσιος σε πρωτεΐνη και βιταμίνη Β12
- Ελάχιστα λιπαρά
- Ιδανικός ψητός ή στον ατμό
2. Γλώσσα (φιλέτο)
- Θερμίδες: ~85 kcal / 100 γρ
- Εύπεπτη και ήπια γεύση
- Ταιριάζει τέλεια σε δίαιτες χαμηλών λιπαρών
3. Πέρκα
- Θερμίδες: ~90 kcal / 100 γρ
- Πολύ χαμηλή σε λιπαρά
- Μπορεί να μαγειρευτεί χωρίς λάδι, στον φούρνο ή στον ατμό
4. Ξιφίας (φιλέτο)
- Θερμίδες: ~105 kcal / 100 γρ
- Πλούσιος σε πρωτεΐνη και φώσφορο
- Σημείωση: καλό να καταναλώνεται με μέτρο λόγω πιθανής περιεκτικότητας σε υδράργυρο
5. Σαρδέλα (φρέσκια, ψητή)
- Θερμίδες: ~120 kcal / 100 γρ
- Αν και πιο λιπαρή, είναι πλούσια σε Ω-3
- Ιδανική αν θες χορταστικό και υγιεινό γεύμα
Λίστα με ψάρια και τις ενδεικτικές θερμίδες τους
Παρακάτω μια πρακτική λίστα για γρήγορη αναφορά:
Ψάρι | Θερμίδες (ανά 100 γρ) | Παρατηρήσεις |
---|---|---|
Μπακαλιάρος | ~80 kcal | Ελαφρύ και πλούσιο σε πρωτεΐνη |
Γλώσσα | ~85 kcal | Εύπεπτη και ιδανική για δίαιτα |
Πέρκα | ~90 kcal | Πολύ χαμηλά λιπαρά |
Ξιφίας | ~105 kcal | Με προσοχή λόγω υδραργύρου |
Σαρδέλες | ~120 kcal | Υψηλή διατροφική αξία |
Τσιπούρα | ~135 kcal | Πιο πλούσια σε λιπαρά αλλά υγιεινή |
Λαβράκι | ~140 kcal | Πλούσιο σε Ω-3 |
Σολομός | ~180-200 kcal | Λιπαρό αλλά με καλά λιπαρά |
Ρολός ή τόνος | ~95-120 kcal | Ανάλογα με την επεξεργασία (νωπό/κονσέρβα) |
Πώς να μαγειρέψεις τα ψάρια για λιγότερες θερμίδες
Ο τρόπος μαγειρέματος επηρεάζει σημαντικά την τελική θερμιδική αξία του γεύματος.
Προτίμησε:
- Ψήσιμο στον φούρνο με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και λεμόνι
- Βράσιμο ή στον ατμό με λαχανικά
- Ψήσιμο στη σχάρα, χωρίς πρόσθετα λίπη
Απόφυγε:
- Τηγάνισμα με αλεύρι ή φρυγανιά
- Έτοιμες σάλτσες, μαγιονέζα ή βούτυρο
- Κονσέρβες σε λάδι (προτίμησε σε νερό)
Πόσο συχνά να καταναλώνεις ψάρι
Σύμφωνα με τις διατροφικές συστάσεις:
- 2-3 φορές την εβδομάδα είναι ιδανική συχνότητα
- 1 φορά την εβδομάδα λιπαρό ψάρι (π.χ. σολομός, σαρδέλες)
- Εναλλαγή μεταξύ λευκών και λιπαρών ψαριών για ισορροπία
Να θυμάσαι
Αν θέλεις να χάσεις βάρος ή να διατηρήσεις μια ισορροπημένη διατροφή, τα ψάρια με λίγες θερμίδες είναι ιδανική επιλογή. Συνδύασέ τα με βραστά ή ψητά λαχανικά, ολικής αλέσεως δημητριακά και λίγο ελαιόλαδο. Φρόντισε να τα μαγειρεύεις απλά και να αποφεύγεις περιττά λιπαρά. Η θρεπτική αξία τους θα σε ωφελήσει πολλαπλά, χωρίς να επιβαρύνει το θερμιδικό ισοζύγιο της ημέρας.