Τροφική δηλητηρίαση: Τι να κάνεις, τι να φας και πότε να συμβουλευτείς γιατρό

Η τροφική δηλητηρίαση είναι μια πεπτική λοίμωξη που οφείλεται στην κατανάλωση τροφίμων ή νερού μολυσμένων με βακτήρια (όπως σαλμονέλα, καμπυλοβακτήριο, λιστέρια, E. coli), ιούς, παράσιτα ή τοξικές ουσίες. Τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με αυτά της γαστρεντερίτιδας, αλλά οι αιτίες και η αντιμετώπιση διαφέρουν.

Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα;

  1. Πόνος στο στομάχι
  2. Ναυτία και εμετοί
  3. Πονοκέφαλος και κόπωση

Στα παιδιά και τα βρέφη, τα συμπτώματα είναι παρόμοια. Εάν υποψιάζεστε τροφική δηλητηρίαση, συμβουλευτείτε άμεσα γιατρό, ειδικά σε περιπτώσεις αφυδάτωσης.

Πώς να την αποφύγετε

  • Μην καταναλώνετε προϊόντα με ληγμένη ημερομηνία.
  • Μην ξανακαταψύχετε τρόφιμα που έχουν αποψυχθεί.
  • Διατηρείτε σωστά τις θερμοκρασίες στο ψυγείο.
  • Πετάξτε κονσέρβες που έχουν φουσκώσει ή μυρίζουν περίεργα.
  • Πλύνετε καλά τα χέρια και τις επιφάνειες παρασκευής τροφίμων.
  • Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με μανιτάρια και άγρια βότανα.

Τύποι τροφικής δηλητηρίασης

  • Σαλμονέλα: Από ωμά ή λίγο μαγειρεμένα αυγά, κρέατα, πουλερικά.
  • Καμπυλοβακτήριο: Από κρέας (κυρίως κοτόπουλο) και μολυσμένο νερό.
  • Λιστέρια: Από ωμούς γαλακτοκομικούς, αλλαντικά και καπνιστά ψάρια.
  • Botulism: Από σπιτικές κονσέρβες και μη καλά μαγειρεμένα αλλαντικά.
  • Brucellosis: Από φρέσκα γάλατα ή τυριά, κυρίως αιγοπρόβεια.
  • E. coli: Από άψητο κιμά, μη παστεριωμένο γάλα και ωμά λαχανικά.
  • Staphylococcus aureus: Από μολυσμένα τρόφιμα που έμειναν εκτός ψυγείου.
  • Taenia (ταινία): Από μη καλά ψημένο μοσχάρι.
  • Τοξοπλάσμωση: Κίνδυνος κυρίως για τις έγκυες γυναίκες.

Διαφορά τροφικής δηλητηρίασης και γαστρεντερίτιδας

Η γαστρεντερίτιδα είναι κυρίως ιογενής και μεταδοτική, ενώ η τροφική δηλητηρίαση σχετίζεται με κατανάλωση μολυσμένων τροφών. Η πρώτη συνοδεύεται συχνά από μυϊκούς πόνους και κράμπες.

Πώς να αναρρώσετε

  • Ενυδάτωση: Αν δεν μπορείτε να κρατήσετε το νερό, χρειάζεται νοσοκομειακή ενυδάτωση.
  • Διάρκεια: Από μερικές ώρες έως 3 ημέρες.
  • Τι να φάτε:
    • Άπαχα κρέατα και ψάρια
    • Αμυλούχα τρόφιμα (ρύζι, πατάτες, φρυγανιές)
    • Σούπες (π.χ. κολοκυθόσουπα)
    • Αποφύγετε ωμά φρούτα και λαχανικά στην αρχή
    • Μικρές ποσότητες φαγητού ανά τακτά χρονικά διαστήματα

Ανάλογα με την αιτία, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει αντιβιοτικά. Αποφύγετε τη λήψη αντιδιαρροϊκών χωρίς ιατρική συμβουλή και ποτέ μην προκαλείτε εμετό.

Στα παιδιά και τα βρέφη

Η επαρκής ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας. Παρακολουθείτε σημάδια όπως υπνηλία, γκρίνια, ταχύπνοια, εμετοί. Ο γιατρός μπορεί να προτείνει διαλύματα ενυδάτωσης από το στόμα (ORS).