Γλυκαντικές ουσίες: ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς;

Γλυκαντικές ουσίες:

Οι γλυκαντικές ουσίες χρησιμοποιούνται ευρέως ως εναλλακτικές της ζάχαρης, είτε για λόγους υγείας, είτε για τον έλεγχο του βάρους, είτε απλώς για μείωση των θερμίδων. Όμως με τόσες επιλογές διαθέσιμες – φυσικές, τεχνητές, χαμηλές σε θερμίδες ή καθόλου – δεν είναι πάντα εύκολο να γνωρίζουμε ποια είναι η κατάλληλη για τον κάθε οργανισμό.

Ας δούμε αναλυτικά τα είδη των γλυκαντικών ουσιών, τα πλεονεκτήματα και τις προφυλάξεις τους, ώστε να βρείτε ποια σας ταιριάζει καλύτερα.

Κατηγορίες γλυκαντικών ουσιών

Οι γλυκαντικές ουσίες χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες:

1. Φυσικές γλυκαντικές ουσίες

Προέρχονται από φυτικές ή φυσικές πηγές και έχουν γλυκιά γεύση με λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη.

  • Στέβια
  • Ερυθριτόλη
  • Ξυλιτόλη
  • Μέλι
  • Σιρόπι αγαύης
  • Ζάχαρη καρύδας

2. Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες

Παράγονται συνθετικά και είναι συνήθως πολύ πιο γλυκές από τη ζάχαρη, αλλά χωρίς θερμίδες.

  • Ασπαρτάμη
  • Σακχαρίνη
  • Σουκραλόζη
  • Ακεσουλφάμη Κ
  • Νεοτάμη

Φυσικές γλυκαντικές ουσίες – τι πρέπει να γνωρίζετε

Στέβια

  • Προέρχεται από το φυτό Stevia rebaudiana. Δεν περιέχει θερμίδες και δεν επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου.
  • Κατάλληλη για: Διαβητικούς, δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων Πικρή επίγευση για κάποιους

Ερυθριτόλη

  • Φυσική αλκοολική ζάχαρη με μηδενικές θερμίδες. Δεν αυξάνει τη γλυκόζη και έχει ήπια, ουδέτερη γεύση.
  • Φιλική στο έντερο (σε μέτριες ποσότητες)Σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει ήπιο φούσκωμα

Ξυλιτόλη

  • Γλυκιά όπως η ζάχαρη, με λιγότερες θερμίδες. Συχνά χρησιμοποιείται σε τσίχλες και προϊόντα στοματικής υγιεινής.
  • Φιλική για δόντια, χαμηλό γλυκαιμικό δείκτηΤοξική για σκύλους – μακριά από κατοικίδια

Μέλι

  • Φυσικό, θρεπτικό αλλά θερμιδογόνο. Έχει αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και αντιμικροβιακή δράση.
  • Καλύτερη επιλογή από τη ζάχαρη, όταν καταναλώνεται με μέτρο Αυξάνει το σάκχαρο – όχι ιδανικό για διαβητικούς

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες – είναι ασφαλείς;

Οι περισσότερες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι εγκεκριμένες από τις αρχές υγείας και θεωρούνται ασφαλείς σε κανονικές ποσότητες.

Ασπαρτάμη

  • 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, χωρίς θερμίδες.
  • Χρησιμοποιείται ευρέως σε αναψυκτικά διαίτης Δεν ενδείκνυται για άτομα με φαινυλκετονουρία

Σουκραλόζη

  • Σταθερή σε θερμοκρασία, κατάλληλη και για ψήσιμο.
  • Δεν επηρεάζει το σάκχαρο Προκαλεί διχογνωμίες για τη μακροχρόνια κατανάλωση

Σακχαρίνη

  • Μία από τις παλαιότερες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Δεν απορροφάται από το σώμα.
  • Μηδέν θερμίδες Μπορεί να αλλοιώνει τη γεύση κάποιων τροφών

Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς;

Η απάντηση εξαρτάται από τον τρόπο ζωής, τις διατροφικές σας ανάγκες και την κατάσταση της υγείας σας.

Αν… Τότε προτιμήστε…
Έχετε διαβήτη Στέβια, ερυθριτόλη, σουκραλόζη
Ακολουθείτε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων Ερυθριτόλη, στέβια
Θέλετε φυσικές επιλογές Μέλι (με μέτρο), στέβια, ξυλιτόλη
Έχετε ευαισθησία στο πεπτικό Ξεκινήστε με μικρές ποσότητες ερυθριτόλης ή αποφύγετε αλκοολικές ζάχαρες
Θέλετε κάτι για ψήσιμο Σουκραλόζη ή μίγματα στέβιας με ερυθριτόλη

Συμβουλές για ασφαλή χρήση

  • Εναλλάσσετε διαφορετικές γλυκαντικές ουσίες, ώστε να μην καταναλώνετε υπερβολικά μία μόνο μορφή
  • Αποφύγετε την υπερκατανάλωση, ακόμη και των “φυσικών” επιλογών
  • Προτιμήστε προϊόντα χωρίς πρόσθετα και χημικά υποκατάστατα, ειδικά αν έχετε πεπτικές ή ορμονικές ευαισθησίες
  • Συμβουλευτείτε διαιτολόγο ή γιατρό, ειδικά αν έχετε χρόνιες παθήσεις