Πολλές φορές αισθανόμαστε φουσκωμένοι ή με δυσφορία χωρίς να έχουμε φάει κάτι ιδιαίτερα βαρύ. Κι όμως, κάποιες τροφές που θεωρούνται «αθώες» ή και υγιεινές, μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο στην κοιλιά και να επηρεάσουν την πέψη, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε άμεσα.
Τι προκαλεί το φούσκωμα και πότε να ανησυχήσεις
Το φούσκωμα είναι συνήθως αποτέλεσμα αερίων που παγιδεύονται στο έντερο ή δυσκολίας στην πέψη ορισμένων συστατικών. Δεν σημαίνει πάντα ότι υπάρχει παθολογικό πρόβλημα, αλλά όταν είναι συχνό και ενοχλητικό, αξίζει να προσέξουμε τη διατροφή μας.
Οι δύο τροφές που φουσκώνουν… χωρίς προειδοποίηση
Αν και είναι συνηθισμένες στο καθημερινό τραπέζι, αυτές οι τροφές μπορεί να ευθύνονται για την έντονη αίσθηση βάρους στην κοιλιά, ειδικά όταν καταναλώνονται τακτικά ή σε μεγάλες ποσότητες.
1. Τρόφιμα με τεχνητά γλυκαντικά (όπως τσίχλες και light προϊόντα)
Τα υποκατάστατα ζάχαρης που χρησιμοποιούνται σε πολλά «light» τρόφιμα, αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη και τσίχλες, όπως:
- Σορβιτόλη
- Μαννιτόλη
- Ξυλιτόλη
μπορούν να προκαλέσουν:
- Δυσφορία στο έντερο
- Φούσκωμα και αέρια
- Διαταραχές στις κενώσεις
Αυτό συμβαίνει επειδή οι ουσίες αυτές δεν απορροφώνται πλήρως από το έντερο και ζυμώνονται από τα βακτήρια του παχέος εντέρου, παράγοντας αέρια.
Συμβουλή: Αν παρατηρείς φούσκωμα μετά την κατανάλωση τσίχλας ή light προϊόντων, δοκίμασε να τα περιορίσεις για λίγες μέρες και δες αν υπάρχει διαφορά.
2. Ωμά λαχανικά από την οικογένεια των σταυρανθών (π.χ. μπρόκολο, κουνουπίδι)
Παρότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, τα σταυρανθή λαχανικά όπως:
- Μπρόκολο
- Κουνουπίδι
- Λάχανο
- Λαχανάκια Βρυξελλών
μπορούν να προκαλέσουν έντονο φούσκωμα όταν καταναλώνονται ωμά.
Αυτό οφείλεται σε:
- Θείο και αδιάλυτες φυτικές ίνες, που καθιστούν τα λαχανικά πιο δύσπεπτα
- Ζύμωση στο έντερο, η οποία παράγει αέρια
Συμβουλή: Δοκίμασε να τα μαγειρεύεις ελαφρώς στον ατμό ή να τα σωτάρεις, ώστε να μειώσεις την ένταση των συμπτωμάτων.
Τι να κάνεις για να περιορίσεις το φούσκωμα
Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία. Αν και δεν αντιδρούν όλοι το ίδιο στις τροφές, υπάρχουν μερικά χρήσιμα tips:
- Πρόσεξε την ποσότητα: ακόμα και «καλές» τροφές προκαλούν φούσκωμα αν καταναλώνονται σε υπερβολή.
- Μάσησε καλά το φαγητό σου: η καλή μάσηση βοηθά στην καλύτερη πέψη.
- Κατέγραψε τι τρως: αν έχεις συχνά φουσκώματα, κράτησε σημειώσεις για να εντοπίσεις ποια τρόφιμα τα προκαλούν.
- Απέφυγε να μιλάς ή να μασάς τσίχλα ενώ τρως: καταπίνεις περισσότερο αέρα, προκαλώντας πρήξιμο.