Μια πρόσφατη ανάρτηση του Dr. Jimmy Mohamed στο Instagram έχει προκαλέσει συζήτηση γύρω από έναν χειμερινό ριζώδη λαχανικό, ο οποίος φέρεται να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Ο λόγος για το παστινάκι (panais), ένα λαχανικό που κρύβει μια… φωτοευαίσθητη πλευρά.
Το παστινάκι και η σύνδεση με το έκζεμα
Σύμφωνα με τον γιατρό, το παστινάκι μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις, ειδικά σε παιδιά με προδιάθεση για έκζεμα. Όπως εξηγεί και δερματολόγος, το παστινάκι περιέχει μόρια που προκαλούν φωτοευαισθησία, δηλαδή αυξάνουν την ευαισθησία της επιδερμίδας στην ηλιακή ακτινοβολία. Έτσι, αν κάποιος – κυρίως ένα μικρό παιδί – καταναλώσει παστινάκι και εκτεθεί άμεσα στον ήλιο, ενδέχεται να εμφανίσει εξανθήματα, έκζεμα ή ακόμη και έντονες φυσαλίδες σε εκτεθειμένα σημεία όπως το πρόσωπο και τα χέρια.
Η σύσταση; Αν προσφέρετε παστινάκι σε παιδί, αποφύγετε την έκθεσή του στον ήλιο για τις επόμενες 24 ώρες.
Υπερβολή ή πραγματικός κίνδυνος;
Ειδική διατροφολόγος έρχεται να καθησυχάσει τους καταναλωτές. Όπως τονίζει, το ρίσκο είναι πολύ μικρό και η παρουσία φωτοευαίσθητων ουσιών στο παστινάκι δεν αρκεί για να το χαρακτηρίσει ως «επικίνδυνο». Επιπλέον, το παστινάκι είναι λαχανικό χειμερινής εποχής, κάτι που καθιστά την πιθανότητα έκθεσης στον ήλιο αμέσως μετά την κατανάλωση του αρκετά χαμηλή.
Παράλληλα, η ειδικός επισημαίνει πως η κινδυνολογία δεν βοηθά στη διατροφική παιδεία: «Είναι κρίμα που τέτοιες πληροφορίες δίνουν την εντύπωση ότι τα λαχανικά είναι επικίνδυνα, ενώ θα έπρεπε να ενθαρρύνουμε την κατανάλωσή τους, ιδιαίτερα στα παιδιά».
Γιατί αξίζει να τρώμε παστινάκι;
Το παστινάκι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάτι που βοηθά στη ρύθμιση της πέψης, την ενίσχυση του αισθήματος κορεσμού και τη μείωση του γλυκαιμικού δείκτη των γευμάτων. Παράλληλα, οι ίνες συμβάλλουν στον περιορισμό της απορρόφησης της διατροφικής χοληστερόλης.
Επιπλέον, περιέχει μαγνήσιο, που βοηθά στη διαχείριση του άγχους, κάλιο που υποστηρίζει την καλή λειτουργία της καρδιάς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που είναι απαραίτητες για την ενεργειακή λειτουργία του οργανισμού.
Συμπέρασμα
Παρότι το παστινάκι μπορεί, σε σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει φωτοευαισθησία, δεν αποτελεί «επικίνδυνο» τρόφιμο. Αντιθέτως, είναι ένα πολύτιμο λαχανικό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, ιδανικό για τις χειμερινές σούπες και πουρέδες. Η ισορροπημένη πληροφόρηση είναι το κλειδί – και όχι ο πανικός.