Η σύγχρονη διατροφή είναι γεμάτη από επεξεργασμένα τρόφιμα: έτοιμα γεύματα, σνακ, αλλαντικά, αναψυκτικά, ακόμη και “υγιεινές” μπάρες. Αν και προσφέρουν ευκολία, η τακτική κατανάλωση τους μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Σε αυτό το άρθρο θα δεις τι είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα, γιατί καλό είναι να τα αποφεύγεις και πώς μπορείς να υιοθετήσεις πιο φυσικές επιλογές στην καθημερινότητά σου.
Τι είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα
Ως επεξεργασμένα θεωρούνται όλα τα τρόφιμα που έχουν υποστεί αλλοιώσεις από την αρχική τους μορφή μέσω:
-
Προσθήκης ζάχαρης, αλατιού ή λιπαρών
-
Συντήρησης με χημικά ή πρόσθετα
-
Εξευγενισμού και συσκευασίας
Παραδείγματα επεξεργασμένων τροφών
-
Συσκευασμένα σνακ και μπισκότα
-
Τρόφιμα μακράς διάρκειας
-
Κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα
-
Αναψυκτικά και χυμοί με ζάχαρη
-
Αλλαντικά και λουκάνικα
-
Δημητριακά με πρόσθετα
Γιατί να αποφεύγεις τα επεξεργασμένα τρόφιμα
1. Υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και κακά λιπαρά
Τα περισσότερα τέτοια προϊόντα είναι γεμάτα πρόσθετα σάκχαρα, τρανς λιπαρά και νάτριο, συστατικά που σε μεγάλες ποσότητες επιβαρύνουν την καρδιά, τα αγγεία και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
2. Έλλειψη θρεπτικών συστατικών
Κατά την επεξεργασία, χάνονται πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αντικαθίστανται με τεχνητές ουσίες που δεν ωφελούν πραγματικά τον οργανισμό.
3. Αυξημένος κίνδυνος παχυσαρκίας και χρόνιων νοσημάτων
Έρευνες έχουν συνδέσει τη συχνή κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών με:
-
Παχυσαρκία
-
Διαβήτη τύπου 2
-
Καρδιοπάθειες
-
Ορισμένες μορφές καρκίνου
4. Επιρροή στη διάθεση και την ενέργεια
Τα πρόσθετα, η ζάχαρη και οι τεχνητές ουσίες επηρεάζουν τη διάθεση, τη συγκέντρωση και τα επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
5. Εθισμός στο «έτοιμο» φαγητό
Η ενίσχυση της γεύσης μέσω αρωμάτων και συντηρητικών μπορεί να προκαλέσει εθισμό και δυσκολία στο να επιστρέψει κάποιος σε πιο φυσική διατροφή.
Πώς να μειώσεις τα επεξεργασμένα τρόφιμα στην καθημερινότητά σου
1. Διάβαζε τις ετικέτες
Απόφυγε προϊόντα με πολλές άγνωστες ουσίες ή με λίστα υλικών που μοιάζει με “χημικό εργαστήριο”.
2. Προτίμησε φρέσκα, ανεπεξέργαστα υλικά
Φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και άπαχα κρέατα αποτελούν τη βάση μιας ισορροπημένης διατροφής.
3. Μαγείρεψε περισσότερο στο σπίτι
Έτσι ξέρεις ακριβώς τι περιέχει το φαγητό σου και αποφεύγεις τα κρυφά πρόσθετα.
4. Ετοίμασε σνακ από φυσικά υλικά
Μπάρες με ξηρούς καρπούς και μέλι, φρούτα με γιαούρτι ή λαχανικά με χούμους είναι υγιεινές και νόστιμες επιλογές.
5. Πίνε νερό αντί για αναψυκτικά
Τα αναψυκτικά, ακόμα και τα “διαίτης”, περιέχουν συντηρητικά, τεχνητά γλυκαντικά και οξέα που βλάπτουν τα δόντια και την υγεία γενικότερα.
Συχνές ερωτήσεις
Είναι όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα βλαβερά;
Όχι απαραίτητα. Κάποιες επεξεργασίες όπως το πάστεμα γάλακτος ή το κατεψυγμένο λαχανικό είναι ήπιες μορφές επεξεργασίας που δεν αφαιρούν τη θρεπτική αξία. Το πρόβλημα βρίσκεται κυρίως στα υπερεπεξεργασμένα προϊόντα με πολλά πρόσθετα.
Τι σημαίνει “υπερεπεξεργασμένο”;
Πρόκειται για τρόφιμα που έχουν αλλοιωθεί έντονα, συνήθως για εμπορικούς λόγους (μακρά διάρκεια ζωής, έντονη γεύση, χαμηλό κόστος παραγωγής), με συνέπεια να μην μοιάζουν καθόλου με την αρχική φυσική μορφή τους.