Νηστεία ορθοδοξίας: Διατροφικές συμβουλές για μια ισορροπημένη προσέγγιση

Τι είναι η νηστεία στην ορθόδοξη παράδοση Η νηστεία στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποτελεί έναν πνευματικό αγώνα που συνδυάζει την αποχή από συγκεκριμένες τροφές με προσευχή και εσωτερική καθαρότητα. Κατά τη διάρκεια των νηστειών, οι πιστοί αποφεύγουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά, και σε ορισμένες περιόδους ακόμη και το λάδι και το κρασί. […]

Ελαιόλαδο: Ο χρυσός της ελληνικής γης και τα οφέλη του για την υγεία

Η ιστορία και η σημασία του ελαιολάδου στην Ελλάδα Το ελαιόλαδο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική ιστορία, τον πολιτισμό και τη διατροφή. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, θεωρείται σύμβολο ζωής, υγείας και ευημερίας. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το ελαιόλαδο όχι μόνο στη διατροφή, αλλά και στη φαρμακευτική, στα καλλυντικά και σε θρησκευτικές τελετές. Η […]

Ελληνικά βότανα και υγεία: ιδιότητες και χρήσεις

Η παράδοση των ελληνικών βοτάνων Η Ελλάδα, με το μοναδικό της κλίμα και τη βιοποικιλότητα της μεσογειακής φύσης, φιλοξενεί μια τεράστια ποικιλία βοτάνων. Από την αρχαιότητα, φημισμένοι ιατροί όπως ο Ιπποκράτης και ο Διοσκουρίδης χρησιμοποιούσαν τα ελληνικά βότανα για θεραπευτικούς σκοπούς, ενώ μέχρι σήμερα παραμένουν αναπόσπαστο μέρος της παραδοσιακής ιατρικής και της καθημερινής ζωής. Τα […]

Ο ρόλος των βιταμινών του συμπλέγματος Β

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Παίζουν βασικό ρόλο στο μεταβολισμό της ενέργειας, στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και στη διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος και των μαλλιών. Κάθε βιταμίνη του συμπλέγματος Β έχει τον δικό της ξεχωριστό ρόλο και όλες μαζί συμβάλλουν σε μια ισορροπημένη […]

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε περισσότερα λαχανικά

Για πολλούς γονείς, το να πείσουν τα παιδιά τους να καταναλώσουν λαχανικά αποτελεί μια καθημερινή πρόκληση. Ωστόσο, με λίγη δημιουργικότητα και υπομονή, είναι εφικτό να ενσωματωθούν περισσότερα λαχανικά στο καθημερινό διαιτολόγιο των μικρών. Δημιουργήστε θετική εμπειρία γύρω από τα λαχανικά Η σχέση των παιδιών με το φαγητό διαμορφώνεται μέσα από την εμπειρία. Είναι σημαντικό να […]

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες: ασφαλείς ή όχι;

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, ειδικά ανάμεσα σε όσους αναζητούν τρόπους να μειώσουν την πρόσληψη ζάχαρης. Πόσο ασφαλείς είναι όμως πραγματικά; Ας δούμε τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Τι είναι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι χημικές ενώσεις που προσφέρουν έντονη γλυκιά γεύση με ελάχιστες ή μηδενικές […]

Τα οφέλη των ξηρών καρπών και σπόρων

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι αποτελούν πολύτιμα συστατικά μιας ισορροπημένης διατροφής. Πλούσιοι σε θρεπτικά στοιχεία και «καλά» λιπαρά, προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία και την ευεξία όταν καταναλώνονται με μέτρο. Θρεπτική αξία των ξηρών καρπών και σπόρων Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι πραγματικά “διατροφικοί θησαυροί”, καθώς περιέχουν: Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας […]

Δίαιτα για την αύξηση της “καλής” χοληστερόλης (HDL)

Η υψηλή συγκέντρωση της “καλής” χοληστερόλης, γνωστής και ως HDL, είναι καθοριστική για την προστασία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των επιπέδων της και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Τι είναι η HDL χοληστερόλη Η HDL (High-Density Lipoprotein) χοληστερόλη μεταφέρει τη χοληστερόλη από τα […]

Τα 10 κορυφαία τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές στον κόσμο, προσφέροντας μακροζωία, ευεξία και πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Βασίζεται σε φυσικά, ανεπεξέργαστα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ας δούμε ποια είναι τα 10 κορυφαία τρόφιμα που αξίζει να εντάξετε στην καθημερινότητά σας. 1. Ελαιόλαδο Το ελαιόλαδο, ειδικά το έξτρα παρθένο, είναι η βάση της μεσογειακής […]

Ο ρόλος του διαιτολόγου στην επίτευξη στόχων

Η σωστή διατροφή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της υγείας και της ποιότητας ζωής. Όταν πρόκειται για την επίτευξη διατροφικών στόχων – είτε αφορά απώλεια βάρους, αύξηση μυϊκής μάζας ή διαχείριση μιας πάθησης – ο ρόλος του διαιτολόγου είναι καθοριστικός. Ποιος είναι ο ρόλος του διαιτολόγου Ο διαιτολόγος είναι ο επιστήμονας της διατροφής που χρησιμοποιεί επιστημονικά τεκμηριωμένες […]