Η διατροφή χωρίς γλουτένη έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Πολλοί την ακολουθούν με την ελπίδα ότι θα χάσουν βάρος πιο εύκολα. Όμως, ισχύει πραγματικά ότι η αποφυγή γλουτένης οδηγεί απαραίτητα και σε απώλεια κιλών ή πρόκειται για έναν ακόμη διατροφικό μύθο;
Τι είναι η γλουτένη και γιατί αποφεύγεται
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται φυσικά στο σιτάρι, στο κριθάρι και στη σίκαλη. Για τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή έχουν ευαισθησία στη γλουτένη, η αποφυγή της είναι επιβεβλημένη για λόγους υγείας.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια πολλοί υγιείς άνθρωποι υιοθετούν τη διατροφή χωρίς γλουτένη για άλλους λόγους, με βασικό στόχο την απώλεια βάρους.
Γιατί πολλοί συνδέουν τη διατροφή χωρίς γλουτένη με απώλεια βάρους
Υπάρχει η πεποίθηση ότι τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη είναι πιο «ελαφριά» ή πιο υγιεινά, άρα ευνοούν την απώλεια κιλών. Ακόμη, όταν κάποιος αποφεύγει τη γλουτένη, πολλές φορές μειώνει τα εξής:
- Επεξεργασμένα αρτοσκευάσματα
- Ζυμαρικά και γλυκά με αλεύρι σίτου
- Fast food
Αυτή η έμμεση μείωση επεξεργασμένων τροφών μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, αλλά όχι επειδή αφαιρέθηκε η γλουτένη καθαυτή.
Γιατί η διατροφή χωρίς γλουτένη δεν οδηγεί πάντα σε απώλεια κιλών
Παρά τις προσδοκίες, η αποφυγή της γλουτένης από μόνη της δεν εγγυάται απώλεια βάρους. Υπάρχουν αρκετές παγίδες που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε αύξηση κιλών.
Προϊόντα χωρίς γλουτένη με πολλές θερμίδες
Πολλά συσκευασμένα προϊόντα χωρίς γλουτένη περιέχουν:
- Περισσότερα λιπαρά
- Περισσότερη ζάχαρη
- Προστιθέμενα άμυλα (ρύζι, πατάτα, καλαμπόκι) για να βελτιωθεί η υφή
Αυτά τα προϊόντα μπορεί να έχουν υψηλότερη θερμιδική αξία από τα αντίστοιχα με γλουτένη.
Αίσθηση ότι «τρώμε πιο ελεύθερα»
Όταν ακολουθούμε μια ετικέτα «χωρίς γλουτένη», συχνά έχουμε την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να καταναλώσουμε περισσότερο από αυτά τα προϊόντα χωρίς επιπτώσεις. Αυτό, όμως, αυξάνει συνολικά την πρόσληψη θερμίδων.
Έλλειψη ισορροπίας στη διατροφή
Αν δεν σχεδιαστεί σωστά, μια διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να στερείται:
- Επαρκών φυτικών ινών
- Σημαντικών βιταμινών του συμπλέγματος Β
- Ορυκτών όπως ο σίδηρος και το μαγνήσιο
Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον μεταβολισμό και την ευεξία.
Πώς μπορείς να χάσεις βάρος σωστά αν ακολουθείς διατροφή χωρίς γλουτένη
Αν έχεις λόγο να αποφεύγεις τη γλουτένη ή απλώς το προτιμάς, μπορείς να πετύχεις απώλεια βάρους εφόσον τηρείς βασικούς κανόνες ισορροπημένης διατροφής.
Προτίμησε φυσικά τρόφιμα χωρίς γλουτένη
Επικεντρώσου σε τρόφιμα που φυσικά δεν περιέχουν γλουτένη:
- Φρούτα και λαχανικά
- Όσπρια
- Ρύζι, κινόα, φαγόπυρο
- Ξηροί καρποί και σπόροι
- Άπαχο κρέας, ψάρι και αυγά
Απόφυγε την υπερκατανάλωση επεξεργασμένων προϊόντων χωρίς γλουτένη
Μην βασίζεις τη διατροφή σου σε συσκευασμένα σνακ, γλυκά ή ψωμιά «χωρίς γλουτένη». Μπορεί να είναι εξίσου θερμιδικά ή και πιο θερμιδικά από τα κανονικά προϊόντα.
Ισορρόπησε τα γεύματά σου
- Συνδύασε πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και σύνθετους υδατάνθρακες
- Πρόσθεσε φυτικές ίνες για καλύτερο κορεσμό
- Διατήρησε τον έλεγχο των μερίδων
Μην παραλείπεις την άσκηση
Η φυσική δραστηριότητα παραμένει απαραίτητο στοιχείο για την απώλεια και διατήρηση του βάρους, ανεξαρτήτως του αν καταναλώνεις γλουτένη ή όχι.
Τι να κρατήσεις στο μυαλό σου
Η διατροφή χωρίς γλουτένη δεν αποτελεί από μόνη της μαγική λύση για την απώλεια βάρους. Αν ακολουθηθεί σωστά και ισορροπημένα, μπορεί να σε βοηθήσει, κυρίως μέσω της μείωσης επεξεργασμένων τροφών. Αν όμως βασιστείς υπερβολικά σε έτοιμα προϊόντα «χωρίς γλουτένη», το αποτέλεσμα μπορεί να είναι αντίστροφο.