Διατροφή για κοιλιοκάκη: Τι να αποφύγεις

Η κοιλιοκάκη είναι μια σοβαρή αυτοάνοση διαταραχή που ενεργοποιείται με την κατανάλωση γλουτένης. Η σωστή διατροφή αποτελεί το μοναδικό και απόλυτα αποτελεσματικό μέτρο διαχείρισης της νόσου. Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε αναλυτικά τι πρέπει να αποφεύγεται για να διατηρείται η υγεία σε άτομα με κοιλιοκάκη.

Τι είναι η κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη προκαλεί μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος όταν το άτομο καταναλώνει γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.

Πώς επηρεάζει τον οργανισμό

Η κατανάλωση γλουτένης οδηγεί σε:

  • Βλάβη στο λεπτό έντερο
  • Μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών
  • Συμπτώματα όπως φούσκωμα, διάρροια, απώλεια βάρους, αναιμία και κόπωση

Η αποφυγή της γλουτένης είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της καλής υγείας.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται στην κοιλιοκάκη

Για την αποτελεσματική διαχείριση της κοιλιοκάκης, είναι απαραίτητο να αποκλείονται όλα τα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη.

Δημητριακά που περιέχουν γλουτένη

  • Σιτάρι και όλα τα παράγωγά του (όπως αλεύρι, σιμιγδάλι, φρύγανο)
  • Κριθάρι
  • Σίκαλη
  • Τριτικάλε (υβρίδιο σίκαλης και σιταριού)

Προϊόντα αρτοποιίας

  • Ψωμί
  • Μπισκότα
  • Κρουασάν
  • Τάρτες
  • Πίτες

Ακόμα και μικρές ποσότητες γλουτένης μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο έντερο.

Ζυμαρικά και δημητριακά πρωινού

  • Μακαρόνια και σπαγγέτι από σιτάρι
  • Δημητριακά πρωινού που περιέχουν σιτάρι ή κριθάρι

Επεξεργασμένα τρόφιμα με κρυφή γλουτένη

  • Σάλτσες (όπως σόγιας ή μπάρμπεκιου)
  • Σούπες σε σκόνη
  • Έτοιμα γεύματα
  • Κρέατα επεξεργασμένα (όπως λουκάνικα ή αλλαντικά)

Πάντα να ελέγχετε προσεκτικά τις ετικέτες των συσκευασμένων προϊόντων.

Ποτά

  • Μπύρα (εκτός αν είναι πιστοποιημένη χωρίς γλουτένη)
  • Ορισμένα αλκοολούχα ποτά που προέρχονται από σιτηρά

Προσοχή στην επιμόλυνση

Ακόμα και αν ένα τρόφιμο είναι φυσικά χωρίς γλουτένη, μπορεί να έχει μολυνθεί κατά την παραγωγή ή το σερβίρισμα.

Σημεία κινδύνου επιμόλυνσης:

  • Κοινόχρηστες τοστιέρες ή φρυγανιέρες
  • Κουζινικά σκεύη
  • Επιφάνειες παρασκευής φαγητού

Η χρήση ξεχωριστών σκευών και εργαλείων είναι απαραίτητη για την αποφυγή τυχαίας κατανάλωσης γλουτένης.

Τι μπορεί να καταναλώσει άφοβα ένα άτομο με κοιλιοκάκη

Φυσικά gluten-free τροφές

  • Ρύζι
  • Καλαμπόκι
  • Πατάτες
  • Όσπρια
  • Φρούτα και λαχανικά
  • Κρέας και ψάρι (χωρίς επεξεργασία)

Προϊόντα ειδικής παρασκευής

Υπάρχουν πλέον πολλές επιλογές:

  • Ψωμιά και ζυμαρικά χωρίς γλουτένη
  • Σνακ και γλυκίσματα ειδικά πιστοποιημένα χωρίς γλουτένη
  • Μπύρες και αλκοολούχα ποτά χωρίς γλουτένη

Προτιμήστε προϊόντα που φέρουν τη σήμανση “Χωρίς γλουτένη” ή το σύμβολο του διαγραμμένου στάχυος.