Διατροφή για οστεοπόρωση: ασβέστιο, βιταμίνη D και άλλα

Διατροφή για οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική πυκνότητα και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων. Αν και συχνά συνδέεται με τη γήρανση και την εμμηνόπαυση, η πρόληψη και η διαχείρισή της ξεκινούν πολύ νωρίτερα – και η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο.

Η σωστή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας των οστών, να επιβραδύνει την απώλεια οστικής μάζας και να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Ο ρόλος του ασβεστίου

Το ασβέστιο είναι το βασικό δομικό στοιχείο των οστών αλλά βοηθάει και αλλού. Ο οργανισμός δεν το παράγει, γι’ αυτό η πρόσληψή του μέσω της διατροφής είναι απαραίτητη.

Πόσο ασβέστιο χρειάζεται;

  • Ενήλικες: 1000 mg την ημέρα
  • Γυναίκες άνω των 50 και άντρες άνω των 70: 1200 mg την ημέρα

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο

  • Γάλα, γιαούρτι, τυρί
  • Σουσάμι και ταχίνι
  • Αμύγδαλα
  • Μπρόκολο
  • Εμπλουτισμένα φυτικά ροφήματα (π.χ. γάλα αμυγδάλου με ασβέστιο)
  • Σαρδέλες με το κόκκαλο

Η σημασία της βιταμίνης D

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο. Χωρίς αυτήν, το ασβέστιο δεν χρησιμοποιείται σωστά από τον οργανισμό.

Πηγές βιταμίνης D

  • Έκθεση στον ήλιο (10-15 λεπτά καθημερινά στα χέρια/πρόσωπο)
  • Λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες)
  • Κρόκος αυγού
  • Ενισχυμένα τρόφιμα (π.χ. δημητριακά, φυτικά ροφήματα)
  • Συμπληρώματα, εφόσον χρειαστεί, με ιατρική καθοδήγηση

Άλλα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην υγεία των οστών

Μαγνήσιο

Συνεργάζεται με το ασβέστιο για τη σωστή μεταβολική λειτουργία των οστών.

Πηγές:

  • Καρύδια και αμύγδαλα
  • Δημητριακά ολικής άλεσης
  • Σπανάκι και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Βιταμίνη Κ

Συμμετέχει στη σύνθεση της οστεοκαλσίνης, πρωτεΐνης απαραίτητης για την ενσωμάτωση ασβεστίου στα οστά.

Πηγές:

  • Λάχανο
  • Μπρόκολο
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι)

Πρωτεΐνη

Είναι σημαντική για την αναδόμηση των οστών, αλλά η υπερκατανάλωση (ειδικά ζωικών πρωτεϊνών) χωρίς επαρκές ασβέστιο μπορεί να προκαλέσει απώλεια ασβεστίου από τα ούρα.

Ισορροπημένες πηγές:

  • Όσπρια
  • Αυγά
  • Ψάρια
  • Γαλακτοκομικά

Φώσφορος

Χρειάζεται σε ισορροπία με το ασβέστιο. Υπερβολικές ποσότητες (π.χ. από αναψυκτικά τύπου cola) μπορεί να βλάψουν τα οστά.

Τι να αποφεύγετε ή να περιορίσετε

  • Αλάτι: αυξάνει την αποβολή ασβεστίου από τα ούρα
  • Αναψυκτικά με φωσφορικό οξύ
  • Υπερβολική καφεΐνη (>3 φλιτζάνια την ημέρα)
  • Αλκοόλ: επηρεάζει την απορρόφηση ασβεστίου και τη σύνθεση βιταμίνης D
  • Κάπνισμα: σχετίζεται με μειωμένη οστική πυκνότητα

Συμβουλές για καθημερινή υποστήριξη των οστών

  • Συνδυάστε ασβέστιο + βιταμίνη D καθημερινά
  • Μη βασίζεστε μόνο σε συμπληρώματα – προτιμήστε τροφές με φυσική περιεκτικότητα
  • Εντάξτε αντοχικές ασκήσεις (π.χ. περπάτημα, χορός) για ενίσχυση των οστών
  • Φροντίστε την ενυδάτωση, ειδικά σε δίαιτες με αυξημένη πρωτεΐνη
  • Κάντε περιοδικά αιματολογικό έλεγχο για βιταμίνη D, ασβέστιο και άλλους δείκτες