Φρούτα και λαχανικά: οδηγός χρωμάτων και οφελών

Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν είναι απλώς πολύχρωμα και νόστιμα – κάθε χρώμα τους «κρύβει» διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και σημαντικά οφέλη για την υγεία. Ο οδηγός που ακολουθεί σου δείχνει τι σημαίνει κάθε χρώμα στο πιάτο σου και γιατί είναι σημαντικό να έχεις «ουράνιο τόξο» τροφών στη διατροφή σου.

Κόκκινα φρούτα και λαχανικά

Πλούσια σε λυκοπένιο και ανθοκυανίνες, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Παραδείγματα:

  • Ντομάτα
  • Καρπούζι
  • Φράουλες
  • Κόκκινη πιπεριά
  • Κεράσια

Οφέλη:

  • Υγεία της καρδιάς
  • Μείωση φλεγμονών
  • Προστασία από κάποιες μορφές καρκίνου (ιδίως του προστάτη)

Πορτοκαλί και κίτρινα φρούτα και λαχανικά

Πλούσια σε β-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, και βιταμίνη C.

Παραδείγματα:

  • Καρότα
  • Πορτοκάλια
  • Μάνγκο
  • Κολοκύθα
  • Πιπεριές κίτρινες

Οφέλη:

  • Υγεία των ματιών
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
  • Καλή υγεία του δέρματος

Πράσινα φρούτα και λαχανικά

Περιέχουν χλωροφύλλη, φολικό οξύ, βιταμίνη Κ, μαγνήσιο και λουτεΐνη.

Παραδείγματα:

  • Σπανάκι
  • Μπρόκολο
  • Αβοκάντο
  • Ακτινίδιο
  • Λάχανο

Οφέλη:

  • Υγεία των οστών
  • Καλή λειτουργία του εγκεφάλου
  • Αποτοξίνωση του οργανισμού

Μπλε και μωβ φρούτα και λαχανικά

Περιέχουν ανθοκυανίνες και άλλες φαινολικές ενώσεις με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Παραδείγματα:

  • Μύρτιλα
  • Δαμάσκηνα
  • Μελιτζάνα
  • Σταφύλια μωβ
  • Σύκα

Οφέλη:

  • Βελτίωση της μνήμης
  • Καρδιοπροστατευτική δράση
  • Καθυστέρηση της γήρανσης

Λευκά και καφέ φρούτα και λαχανικά

Μπορεί να φαίνονται «άχρωμα», όμως είναι γεμάτα πολύτιμες φυτοχημικές ουσίες όπως η αλικίνη.

Παραδείγματα:

  • Σκόρδο
  • Κρεμμύδι
  • Μανιτάρια
  • Πατάτες
  • Μπανάνα

Οφέλη:

  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
  • Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
  • Αντιβακτηριακή και αντιική δράση

Πώς να ενσωματώσεις όλα τα χρώματα στη διατροφή σου

Ιδέες για κάθε μέρα:

  • Πρωινό: γιαούρτι με φρούτα του δάσους και μπανάνα
  • Μεσημεριανό: σαλάτα με σπανάκι, καρότο, πιπεριά και ντομάτα
  • Σνακ: smoothie με ακτινίδιο, πορτοκάλι και σπανάκι
  • Βραδινό: σοταρισμένα λαχανικά με μελιτζάνα, μανιτάρια και μπρόκολο

Tip:

“Όσο περισσότερα χρώματα στο πιάτο σου, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά παίρνεις!”

Οφέλη από την ποικιλία χρωμάτων στη διατροφή

  • Ισορροπία μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά)
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
  • Βελτίωση της πέψης και της υγείας του εντέρου
  • Πρόληψη χρόνιων ασθενειών
  • Περισσότερη ενέργεια και ζωτικότητα