Η επιλογή γευμάτων με λίγες θερμίδες αλλά υψηλή θρεπτική αξία είναι ιδανική για όσους επιθυμούν να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος και να υποστηρίξουν την καλή λειτουργία του οργανισμού. Τέτοια γεύματα προσφέρουν ενέργεια, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και συμβάλλουν στη συνολική ευεξία.
Τι σημαίνει “λίγες θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά”
Ένα γεύμα χαμηλό σε θερμίδες αλλά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά:
-
Περιέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα
-
Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά
-
Παρέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας
-
Χορταίνει χωρίς να φορτώνει τον οργανισμό με περιττές θερμίδες
Πλεονεκτήματα της κατανάλωσης τέτοιων γευμάτων
-
Βελτιώνουν τον έλεγχο του βάρους
-
Προσφέρουν σταθερά επίπεδα ενέργειας
-
Ενισχύουν τη λειτουργία του πεπτικού και καρδιαγγειακού συστήματος
-
Συμβάλλουν στη μακροπρόθεσμη πρόληψη ασθενειών
Ιδέες για γεύματα με λίγες θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά
Πρωινό
Γιαούρτι με φρούτα και ξηρούς καρπούς
-
Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
-
1 μικρή μπανάνα ή μούρα
-
1 κουταλιά της σούπας αμύγδαλα ή καρύδια
Ομελέτα με λαχανικά
-
2 αυγά ή 1 αυγό και 2 ασπράδια
-
Σπανάκι, μανιτάρια και ντομάτα
-
Μαγείρεμα με λίγο ελαιόλαδο
Μεσημεριανό
Σαλάτα με κινόα και τόνο
-
Κινόα μαγειρεμένη
-
Τόνος σε νερό
-
Αγγούρι, πιπεριές και κόκκινο κρεμμύδι
-
Ελαιόλαδο και χυμός λεμονιού
Ψητό κοτόπουλο με λαχανικά στον ατμό
-
Στήθος κοτόπουλου ψητό
-
Μπρόκολο, καρότα και κουνουπίδι στον ατμό
-
Ελαφριά σως για συνοδεία (π.χ. μουστάρδα με γιαούρτι)
Βραδινό
Σούπα λαχανικών
-
Καρότα, σέλινο, κρεμμύδι και κολοκυθάκια
-
Φυτικός ζωμός χαμηλών λιπαρών
-
Προαιρετικά λίγη κινόα ή φασόλια για ενίσχυση της πρωτεΐνης
Φιλέτο ψαριού με σαλάτα
-
Ψητός σολομός ή μπακαλιάρος
-
Πράσινη σαλάτα με ελαιόλαδο και ξύδι
Σνακ
Ιδέες για υγιεινά σνακ:
-
Φέτες αγγουριού με χούμους
-
Μια χούφτα αμύγδαλα ή καρύδια
-
Μήλο με φυστικοβούτυρο (σε μέτρια ποσότητα)
-
Μικρό γιαούρτι με λίγα βατόμουρα
Συμβουλές για να διατηρείτε τα γεύματά σας ελαφριά αλλά θρεπτικά
-
Επιλέξτε τρόφιμα με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα: πολλά λαχανικά, φρούτα, πρωτεΐνες άπαχες
-
Προτιμήστε το ψήσιμο, τον ατμό και το βράσιμο αντί για το τηγάνισμα
-
Προσέξτε τις ποσότητες λιπαρών και σως
-
Πίνετε αρκετό νερό για σωστή ενυδάτωση και αίσθηση κορεσμού