Οι 5 καλύτερες τροφές για εγκύους (και 3 που πρέπει να αποφεύγετε)

Η διατροφή κατά την εγκυμοσύνη παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία τόσο της μητέρας όσο και του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Δεν πρόκειται απλώς για κατανάλωση περισσότερων θερμίδων, αλλά για έξυπνες επιλογές τροφών που παρέχουν βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες και καλά λιπαρά, απαραίτητα για την ανάπτυξη του μωρού.

Ας δούμε ποιες είναι οι 5 πιο θρεπτικές και ωφέλιμες τροφές για εγκύους και ποιες 3 καλό είναι να αποφεύγονται για λόγους ασφάλειας και υγείας.

Οι 5 καλύτερες τροφές για εγκύους

1. Αυγά

  • Πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας
  • Περιέχουν χολίνη, απαραίτητη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου
  • Συμβάλλουν στην ανάπτυξη των κυττάρων και των ιστών

Προτίμηση σε καλά βρασμένα ή καλομαγειρεμένα αυγά, για αποφυγή σαλμονέλας.

2. Σπανάκι και πράσινα φυλλώδη λαχανικά

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, σίδηρο και ασβέστιο
  • Βοηθούν στην πρόληψη νευρολογικών δυσπλασιών στο έμβρυο
  • Ενισχύουν το αίμα της μητέρας και προλαμβάνουν την αναιμία

Μπορείτε να τα προσθέσετε σε σαλάτες, ομελέτες ή smoothies.

3. Λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, σαρδέλα)

  • Πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (DHA και EPA)
  • Συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και της όρασης του μωρού
  • Καλή πηγή βιταμίνης D και πρωτεΐνης

Επιλέγετε ψάρια χαμηλά σε υδράργυρο και καταναλώνετε με μέτρο (1-2 φορές την εβδομάδα).

4. Γιαούρτι και γαλακτοκομικά

  • Πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη Β12
  • Ενισχύουν τα οστά του εμβρύου και τα επίπεδα ενέργειας της μητέρας
  • Τα προβιοτικά βοηθούν στην υγεία του πεπτικού συστήματος

Επιλέξτε παστεριωμένα προϊόντα χαμηλών λιπαρών και χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.

5. Όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια)

  • Εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, σίδηρου, φυλλικού οξέος και ψευδαργύρου
  • Συμβάλλουν στη δημιουργία νέων κυττάρων και ενισχύουν το αίμα
  • Βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας χάρη στις φυτικές ίνες

Καταναλώνονται ως σούπες, σαλάτες ή πουρές.

Οι 3 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

1. Ωμά ή ημιμαγειρεμένα κρέατα και αυγά

  • Μπορεί να περιέχουν παθογόνους μικροοργανισμούς όπως λιστέρια ή σαλμονέλα
  • Κίνδυνος για λοιμώξεις που μπορούν να επηρεάσουν το έμβρυο

Πάντα καλοψημένα και σε θερμοκρασία ασφαλείας.

2. Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο

  • Π.χ. ξιφίας, καρχαρίας, βασιλικός σκουμπρί
  • Ο υδράργυρος μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του μωρού

Επιλέγετε ψάρια με χαμηλό υδράργυρο και κατανάλωση με φειδώ.

3. Μη παστεριωμένα τυριά και γαλακτοκομικά

  • Πιθανή πηγή λιστέριας, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη
  • Ιδιαίτερη προσοχή σε μαλακά τυριά (μπρι, φέτα, καμαμπέρ αν δεν είναι παστεριωμένα)

Ελέγχετε πάντα την ετικέτα για την ένδειξη “παστεριωμένο”.