Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία και τρόπος για να φτιάξεις τσάι και να πάρεις τα οφέλη

Το τσάι δεν είναι απλώς ένα ρόφημα – είναι μια φυσική πηγή αντιοξειδωτικών, χαλάρωσης και ευεξίας. Όμως, για να αποκομίσεις πλήρως τα οφέλη του, χρειάζεται να το φτιάχνεις σωστά. Πολλοί κάνουν συχνά μικρά λάθη που αλλοιώνουν τη γεύση και μειώνουν τη διατροφική του αξία.

Τι πρέπει να προσέξεις όταν φτιάχνεις τσάι

Το είδος του τσαγιού, η θερμοκρασία νερού και ο χρόνος εκχύλισης παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

1. Χρησιμοποίησε φρέσκο νερό

  • Προτίμησε φίλτρο νερού ή εμφιαλωμένο, όχι απευθείας από τη βρύση
  • Απόφυγε να ξαναβράσεις το ίδιο νερό, καθώς αλλοιώνεται η σύσταση και μειώνεται το οξυγόνο του

2. Μην βράζεις πάντα το νερό στο 100%

Κάθε είδος τσαγιού χρειάζεται διαφορετική θερμοκρασία για να μην “καούν” τα φύλλα ή τα βότανα:

Είδος τσαγιού Ιδανική θερμοκρασία Χρόνος εκχύλισης
Πράσινο τσάι 70°C – 80°C 2-3 λεπτά
Μαύρο τσάι 90°C – 100°C 3-5 λεπτά
Άσπρο τσάι 75°C – 85°C 4-5 λεπτά
Βότανα (τίλιο, χαμομήλι, φασκόμηλο) 95°C – 100°C 5-7 λεπτά

Μπορείς να περιμένεις 2-3 λεπτά μετά το βράσιμο για να κατέβει η θερμοκρασία στο επιθυμητό επίπεδο.

3. Προτίμησε φύλλα ή χύμα βότανα

  • Το τσάι σε φακελάκια συχνά περιέχει σκόνη και υπολείμματα, με λιγότερα δραστικά συστατικά
  • Το χύμα τσάι έχει καλύτερη ποιότητα, περισσότερα αρώματα και περισσότερα οφέλη

Χρησιμοποίησε ειδικό φίλτρο ή τσαγιέρα με σίτα για ευκολία και καθαρότητα στο ρόφημα.

4. Μην το αφήνεις να μουλιάζει για ώρα

Αν ξεπεράσεις τον σωστό χρόνο, το τσάι:

  • Πικρίζει
  • Γίνεται βαρύ για το στομάχι
  • Χάνει μέρος των πολύτιμων συστατικών του

Ρύθμισε χρονόμετρο ή παρακολούθησε τον χρόνο με ακρίβεια.

5. Απόφυγε την προσθήκη ζάχαρης

Αν θέλεις να διατηρήσεις τα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη:

  • Απόφυγε λευκή ζάχαρη
  • Προτίμησε λίγο μέλι (μόνο αφού πέσει η θερμοκρασία κάτω από 40°C)
  • Εναλλακτικά: κανέλα, λεμόνι ή τζίντζερ για γεύση

6. Κατανάλωσέ το την κατάλληλη στιγμή

  • Το πρωί: μαύρο ή πράσινο τσάι για τόνωση
  • Το απόγευμα/βράδυ: χαμομήλι, τίλιο ή μελισσόχορτο για χαλάρωση
  • Μετά το φαγητό: φασκόμηλο ή δυόσμο για χώνεψη

Απέφυγε την κατανάλωση τσαγιού με σίδηρο ή συμπληρώματα, γιατί μπορεί να μειώσει την απορρόφησή τους.

Με απλά βήματα, μπορείς να μετατρέψεις το τσάι σε έναν από τους πιο ωφέλιμους συμμάχους για το σώμα και την ψυχολογία σου.