Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση πάθηση που προκαλείται από την κατανάλωση γλουτένης – μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Όταν άτομα με κοιλιοκάκη καταναλώνουν γλουτένη, το ανοσοποιητικό τους σύστημα επιτίθεται στο λεπτό έντερο, προκαλώντας βλάβη και παρεμποδίζοντας την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.
Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να ακολουθείται αυστηρά μια διατροφή χωρίς γλουτένη, προκειμένου να αποφευχθούν οι επιπλοκές της νόσου.
Τροφές που απαγορεύονται στην κοιλιοκάκη

Δημητριακά που περιέχουν γλουτένη
Οι ακόλουθοι τύποι δημητριακών και όλα τα προϊόντα που τους περιέχουν απαγορεύονται αυστηρά:
- Σιτάρι (όλων των τύπων: μαλακό, σκληρό, durum, farro, καμούτ)
- Κριθάρι
- Σίκαλη
- Τριτικάλε (υβρίδιο σίτου και σίκαλης)
- Βρώμη (εκτός αν είναι πιστοποιημένα χωρίς γλουτένη)
Αρτοσκευάσματα
Προϊόντα που παρασκευάζονται με αλεύρι από σιτάρι ή άλλο δημητριακό με γλουτένη:
- Ψωμί, τοστ, παξιμάδια
- Κρουασάν, μπριός, πίτες
- Ζύμες για πίτσα, πίτες και πιροσκί
Ζυμαρικά και σιτηρά
- Μακαρόνια, σπαγγέτι, λαζάνια, κριθαράκι
- Πλιγούρι
- Σιμιγδάλι
Σνακ και γλυκά
Πολλά σνακ και γλυκά περιέχουν γλουτένη, ακόμη κι αν δεν το φανταζόμαστε:
- Μπισκότα, κέικ, τούρτες, muffins
- Δημητριακά πρωινού με σιτάρι
- Μπάρες ενέργειας και δημητριακών (εκτός αν είναι χωρίς γλουτένη)
Κρυμμένη γλουτένη: Πού αλλού μπορεί να βρίσκεται
Η γλουτένη μπορεί να βρίσκεται σε τροφές ή προϊόντα που δεν είναι προφανές ότι την περιέχουν:
Επεξεργασμένες τροφές
- Σάλτσες (π.χ. σάλτσα σόγιας, ντρέσινγκ, μαρινάδες)
- Έτοιμες σούπες και κύβοι ζωμού
- Σνακ τύπου chips και κράκερ
- Σοκολάτες και καραμέλες με γκοφρέτες ή τραγανό στοιχείο
Επεξεργασμένα αλλαντικά και κρέατα
- Σαλάμια, λουκάνικα, μπέικον
- Πανέ κοτόπουλο ή ψάρι
- Κατεψυγμένα γεύματα
Ποτά
- Μπύρα (που παρασκευάζεται από βύνη κριθαριού)
- Αρκετά είδη αρωματισμένων καφέδων
- Ορισμένα ποτά με κριθάρι ή σίκαλη
Προϊόντα μη διατροφικής χρήσης που μπορεί να περιέχουν γλουτένη
Δεν είναι μόνο το φαγητό που χρειάζεται προσοχή. Η γλουτένη μπορεί να βρεθεί και σε άλλα προϊόντα:
Καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής υγιεινής
- Οδοντόκρεμες
- Λιπ γκλος ή κραγιόν
- Λοσιόν και σαμπουάν
Φάρμακα και συμπληρώματα
- Ταμπλέτες ή κάψουλες που περιέχουν βοηθητικές ουσίες με γλουτένη
- Συμπληρώματα διατροφής που δεν έχουν πιστοποίηση “χωρίς γλουτένη”
Συμβουλές για ασφαλή επιλογή τροφών
- Ελέγχετε πάντα τις ετικέτες: Αναζητήστε την ένδειξη “χωρίς γλουτένη”.
- Αποφύγετε χύμα προϊόντα: Μπορεί να έχουν επιμολυνθεί με γλουτένη.
- Προσοχή στην επιμόλυνση: Μαγειρέψτε ξεχωριστά και χρησιμοποιείτε καθαρά σκεύη και επιφάνειες.
- Επιλέξτε πιστοποιημένα προϊόντα: Ιδιαίτερα όταν αγοράζετε βρώμη ή έτοιμα φαγητά.
Τι μπορούν να τρώνε οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη
Επιτρέπονται και είναι ασφαλή:
- Όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά
- Όσπρια, ρύζι, καλαμπόκι, πατάτες
- Κρέας, ψάρια και αυγά (χωρίς πανάρισμα)
- Φυτικά γάλατα χωρίς γλουτένη
- Αλεύρι ρυζιού, καλαμποκιού, φακής, αμυγδάλου, καρύδας κ.ά.

